Стефанчук: Від 2020 року Рада зможе перейти на голосування за відбитком пальця

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Під час зимових канікул Верховна Рада може перейти до системи голосування «Рада-4», яка передбачає голосування за допомогою відбитка пальця. Про це перед засіданням підготовчої депутатської групи сказав представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

«Сьогодні ми вже ставимо питання про запропонування «Рада-4», не «Рада-3». Сенсорна кнопка — це реакція на тепло, а коли ми говоримо про «Раду-4» — ми повинні говорити як раз про реакцію на відбиток пальця», — сказав Стефанчук.

За його словами, наразі ведуться переговори з Інститутом прикладної математики, який відповідає за технічний бік питання, також узгоджуються юридичні моменти — такі, які підготовка змін до регламенту тощо.

Стефанчук каже, що «за зимові канікули» можна буде перейти на систему голосування «Рада-4». «Дуже сподіваюся і наперед не говорю, але думаю, що за зимові канікули ми зможемо перейти на абсолютно нову систему функціонування», — каже Стефанчук. — Це більше питання технічне, це не від нас залежить», — зазначив він.

  • Від 29 серпня, починаючи з першого засідання Ради, у парламенті має запрацювати «Великий брат» — система моніторингу голосувань депутатів. За її допомогою у «Слузі народу» хочуть відстежувати появу неформальних депутатських груп і мінімізувати політичну корупцію. Моніторити «Великий брат» буде всіх, а не лише «слуг».
  • Партія «Голос» представила свої вимоги до президента у частині парламентської реформи. Партія пропонує скасувати недоторканність депутатів, окрім випадків виконання ними їхніх функцій як законодавців. А також скоротити кількість нардепів до 300.