Дим на тисячі кілометрів. Італійський фотограф показав, як виглядають з космосу пожежі в Амазонії

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
Дим на тисячі кілометрів. Італійський фотограф показав, як виглядають з космосу пожежі в Амазонії

Twitter / Luca Parmitano

Італійський астронавт Лука Пармітано сфотографував з борту Міжнародної космічної станції дим від лісових пожеж в Амазонії, який простягається на тисячі кілометрів.

«Тягнеться на тисячі кілометрів дим від десятків лісових пожеж в Амазонії, спричинених діяльністю людини», — написав Пармітано в Twitter і долучив кілька вражаючих знімків.

За даними агентства космічних досліджень INPE, у Бразилії цьогоріч було зареєстровано близько 80 тисяч пожеж. І близько 40 тисяч — в амазонських лісах. Це найвищий показник від 2013 року.

  • Тропічні ліси Амазонії часто називають «легенями планети», оскільки вони виробляють близько 20% кисню на планеті. Проте фахівець зі зміни клімату Джонатан Фолі каже, що насправді йдеться про 5%.
  • 60% площі амазонських лісів розташовані в Бразилії, 13% — в Перу, 10% — в Колумбії, решта — у сусідніх країнах Південної Америки. Вважається, що ліси поглинають до 25% вуглекислого газу з атмосфери.
  • Супутник NASA сфотографував страхітливі кадри збільшення кількості чадного газу в атмосфері Землі через пожежі в лісах Амазонки. Згідно з даними, які були зібрані на висоті 5,5 тис. м, пожежі призвели до викидів вуглецю на 20% вище норми.
  • Крім Бразилії, вогонь поширюється територією Венесуели, Аргентини, Болівії, Перу, Колумбії. Хмари диму від пожеж кілька днів тому практично накрили бразильський Сан-Паулу.
  • 25 серпня президент Бразилії Жаїр Болсонару віддав розпорядження бразильській армії взяти участь у гасінні лісових пожеж в Амазонії. Військові літаки вже почали скидати воду на тропічний ліс.