Барбі-правозахисниця: компанія Mattel випустила ляльку на честь Рози Паркс, яка боролася з расовою сегрегацією

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Компанія Mattel випустила ляльку на честь американської правозахисниці Рози Паркс, яку вважають засновницею сучасного руху за громадянські права. Про це повідомляє BBC.

Афроамериканка Роза Паркс стала відома своєю відмовою звільнити місце в автобусі білому чоловіку, як того вимагали расові закони у 1955 році, — за це її заарештували. Афроамериканці в той час мали займати місця в кінці салону, а при нестачі місць були зобовʼязані звільняти їх для білих пасажирів.

Mattel Inc

Через арешт жінки розпочався бойкот автобусів, організований Мартіном Лютером Кінгом. Він тривав 381 день і закінчився скасуванням расової сегрегації в транспорті.

За свою правозахисну карʼєру Паркс отримала кілька нагород, зокрема президентську медаль Свободи. Також вона була удостоєна статуї в скульптурній залі Капітолія у Вашингтоні. Паркс померла у 2005 році у віці 92 років.

Модель правозахисниці стала останньою в колекції Barbie Inspiring Women Series, до якої також увійшли ляльки астронавтки Саллі Райд, художниці Фріди Кало та математика NASA Кетрін Джонсон. До ляльки кожної з видатних жінок додали буклети з описанням їхнього життя.

Колекція була однією з відповідей Mattel на заклики створити ляльок, які б відображали реальний світ. Попри позитивні відгуки, колекцію розкритикували за нереалістичне зображення жіночого тіла. Торік компанія випустила Барбі з протезом ноги, яку розкритикували через стереотипне використання крісла-каталки. Також критикували ляльок, які зображали афроамериканок, через нереалістичне зображення волосся.

  • З мультфільму «Історія іграшок 2» 1999 року видалили сцену «Кушетка для кастингу», в якій один з персонажів базікає з двома ляльками Барбі, погладжуючи їхні руки й обіцяючи, що вони зможуть отримати роль у наступному фільмі.
  • Компанія Mattel зробила ляльку на честь чемпіонки світу з тенісу — японки Наомі Осаки.
  • У США гей-пара запропонувала виробнику ляльок Барбі створити набір з одностатевою парою. Компанія Mattel відгукнулася і запропонувала обговорити реалізацію такого набору.