В аеропорту Києва затримали ексміністра охорони здоровʼя часів Януковича Богатирьову

Автори:
Костя Андрейковець, Оксана Коваленко
Дата:

В аеропорту «Київ» (Жуляни) відразу по прильоту в Україну затримали ексміністра охорони здоровʼя часів Віктора Януковича Раїсу Богатирьову.

Про це theБабелю повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

За його словами, її затримали, коли вона прибула прямим рейсом з Мінська.

«Прикордонна служба виконала доручення одного з правоохоронних органів. Її затримали на кордоні, коли спрацювала база [тих, хто перебуває в розшуку]. Вона прибула рейсом з Мінська. Прикордонники передали її Нацполіції», — сказав Демченко.

Цю ж інформацію theБабелю підтвердив спікер Нацполіції Ярослав Тракало.

Хто така Богатирьова і в чому її звинувачують?

Раїса Богатирьова обіймала посаду віцепремʼєра — міністра охорони здоровʼя України в уряді Миколи Азарова з 2012 по 2014 роки. Перед цим була заступником глави фракції Партії регіонів. В Україні Богатирьову оголосили в розшук з жовтня 2014 року, а 12 січня 2015 року її оголосили в міжнародний розшук. Богатирьова — головна підозрювана у справі про корупційну схему закупівель ліків у Міністерстві охорони здоровʼя в 2012—2014 роках. Її підозрюють за статтею про розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК). За даними слідства, сума збитку склала 1 млрд 260 млн грн. 20 серпня 2019 року Голосіївський районний суд Києва зобовʼязав Генеральну прокуратуру закрити справу проти Богатирьової.