Порошенка викликали до суду у справі каналу «Прямий»

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Пʼятого президента України Петра Порошенка викликали до суду у справі про можливе ухилення від сплати податків при купівлі каналу «Прямий», позивачем у якій є колишній перший заступник глави Адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов.

Справа про купівлю каналу «Прямий»

  • У 2017 році колишній депутат Партії регіонів Володимир Макеєнко купив телеканал «Тоніс» і перетворив його на «Прямий». На думку ексзаступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова, який подав позов проти Порошенка, ця угода є формальною. Фактично ж каналом володіє Петро Порошенко. Таким чином колишній президент нібито «відмив» гроші, отримав контроль над медіа й уникнув сплати податків. Портнов аргументує свої підозри тим, що, по-перше, у Макеєнка не було ні коштів, ні досвіду у сфері медіа для того, щоб утримувати канал. По-друге, на думку Портнова, на фіктивність правочину вказує низька вартість акцій каналу — Макеєнко купив їх за 16,7 млн грн. Адвокат Порошенка називає це «фантазіями», оскільки жодних аргументів, окрім оціночних суджень, Портнов не надає.

Повістку про виклик Порошенка до суду Портнов оприлюднив у своєму Telegram-каналі. Порошенка чекають у Печерському районному суді міста Києва на засідання, що відбудеться 9 вересня о 17:00.

«Печерський районний суд Києва викликає на судове засідання щодо розгляду цивільної справи № 757/43705/19ц за позовом Портнова Андрія Володимировича до Порошенка Петра Олексійовича, політичної партії «Європейська солідарність», Товариства з обмеженою відповідальністю «Телеканал Прямий» про захист честі, гідності та ділової репутаці», — йдеться у повістці.

  • 12 серпня Петро Порошенко прийшов на допит у Державне бюро розслідувань, де його допитали як свідка у справі про можливе ухилення від податків при купівлі телеканала «Прямий».
  • Після цього глава Держбюро розслідувань (ДБР) Роман Труба повідомив, що пʼятого президента Петра Порошенка ще раз викличуть на допит у справі про можливе ухилення від податків при купівлі телеканалу «Прямий», який пройде з поліграфом.
  • Порошенко на це відповів, що готовий пройти перевірку на поліграфі «у прямому ефірі на Прямому каналі», бо не довіряє ДБР.