Нова Зеландія заборонила туристам купатися з пляшконосими дельфінами. Популяція скорочується через взаємодію з людьми

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Нова Зеландія заборонила туристам купатися з пляшконосими дельфінами. Популяція скорочується через взаємодію з людьми

Pablo Heimplatz / Unsplash

Уряд Нової Зеландії заборонив туристам купатися з пляшконосими дельфінами — афалінами, оскільки це негативно впливає на їхню поведінку і подальше виживання. Про це повідомляє The Guardian.

В урядовому Департаменті з охорони природи зазначили, що взаємодія з людьми вливає на відпочинок та харчування афалін. Заборона стосується туроператорів у Затоці островів на східному узбережжі Нової Зеландії, популярної у відвідувачів. При цьому взаємодія туристів з дельфінами інших видів не заборонена.

Афаліни полюбляють плавати біля узбережжя, що робить їх вразливими до людської діяльності — з 1990 року їхня популяція скоротилась на 66%. Основна група дельфінів, яка постійно відвідує регіон, складається всього з 19 особин. Згідно з останніми дослідженнями, смертність їхніх дитинчат складає 75% — це найвищий показник як у Новій Зеландії, так і в усьому світі, а також в афалін, яких утримують в неволі.

Департамент охорони природи також знизив час взаємодії з тваринами з 30 до 20 хвилин і обмежив їх відвідування вранці та вдень, щоб збільшити дельфінам час відпочинку від людей.

Туроператори в свою чергу занепокоєні можливим зменшенням кількості відвідувачів Нової Зеландії через обмеження на купання з дельфінами. Також вони переконані, що обмеження знизять кількість їхніх суден на воді, а це, в свою чергу, зменшить нагляд за приватними суднами, що без дозволу наближаються до вразливих популяцій дельфінів. Але туристам досі дозволено купатися із глекорилами темними — видом дельфінових, що водяться біля Південного острова Нової Зеландії.

  • У Новій Зеландії на берег острова Стюарт викинулося понад 140 дельфінів-гринд. Більшість з них загинули ще до приїзду рятувальників.
  • З початку березня цього року на каліфорнійському узбережжі у США загинув десятий сірий кит. Ссавці викидаються на берег і помирають.
  • 17 видів акул перебувають на межі вимирання через риболовецький промисел.