Опитування: Більшість жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей продовжують вважати їх частиною України

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Більшість мешканців тимчасово окупованих територій Донбасу вважають ці території частиною України. Такі дані наводять соціологи берлінського Центру східноєвропейських та міжнародних досліджень за підсумками дослідження «Настрої та ідентичності Донбасу по обидва боки фронту».

31% респондентів, які мешкають на непідконтрольних територіях, виступають за автономію в складі України, 27,2 % — автономію в Росії, 23,5% — за звичайний статус областей у складі України (як до війни, без автономії), 18,3% — за приєднання до РФ без автономії. Тобто за реінтеграцію в Україну, але з різними статусом — 54,5%. Варіант відновлення довоєнного становища Донецької та Луганської областей вибрали на 3% більше проти 2016 року. Загалом, і в 2016-му, і у 2019 роках близько 55% жителів непідконтрольних територій висловилися за повернення цих земель під контроль українського уряду.

ZOiS

Також, згідно з опитуванням, жителі підконтрольної українському уряду частини Донбасу у порівнянні з 2016 роком втричі частіше стали ідентифікувати себе як етнічні українці.

У 2019 році варіант «етнічний українець» для самоідентифікації обрало найбільше респондентів ― 29%. у 2016-му таких було 11,4%. Водночас, із означенням «громадянин України» погодилися 26% опитаних. Під час дослідження 2016 року «громадянами України» себе вважала більшість респондентів — 53%.

ZOiS

  • Дослідження проводила агенція R-Research на замовлення Центру східноєвропейських та міжнародних досліджень (ZOiS) протягом лютого-березня 2019 року шляхом опитування мешканців підконтрольної уряду України території Донецької та Луганської областей, а також окупованих територій. Респондентів з підконтрольної території опитували за допомогою особистих інтерв’ю, а тих, хто живе по той бік лінії зіткнення, — телефоном. Вибірку формували на основі кількох ступенів за квотами віку, статі, рівня освіти міського та сільського населення та згідно з останньою офіційною статистикою. Усього до вибірки ввійшло по 1 200 респондентів з обох частин Донбасу. Перед цим дослідження «Настрої та ідентичності Донбасу по обидва боки фронту» ZOiS проводив у 2016 році.
  • Більшість жителів України — 66,5% — вважають Російську Федерацію країною-агресором, 23,9% українців мають протилежну точку зору.
  • Згідно з опитуванням, першочерговими завданнями для президента та його команди громадяни вважають припинення вогню на Донбасі — 71,5%.