Австралійця, якого вважають винахідником біткоїна, змушують віддати половину накопичень родині померлого партнера. Це мільярди доларів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Австралійця, якого вважають винахідником біткоїна, змушують віддати половину накопичень родині померлого партнера. Це мільярди доларів

Facebook / Craig Wright

Австралієць Крейг Райт, який вважає себе винахідником біткоїна, повинен віддати половину криптовалютних накопичень родині партнера, який помер у 2013 році. Таку постанову виніс американський суд за позовом родини Кляйна, який займався розробкою біткоїна разом з Райтом у 2009—2013 роках. Про це повідомляє The Guardian.

На думку сімʼї Кляйна, Райт розробляв схему привласнення біткоїнів свого покійного партнера. Сума, про яку йдеться, досі невідома — вона може коливатися в межах ₿400—500 тис., що сягає $7,4 млрд.

Райт повідомив суду, що не має доступу до біткоїнів, оскільки передав їх до сліпого трасту в зашифрованому вигляді ще у 2011 році. Він пояснив це тим, що криптовалюту почали повʼязувати з торгівлею наркотиками і людьми. За його словами, він зможе отримати ключ для розшифровки файла з біткоїнами тільки у січні 2020 року, коли за попередньою домовленістю до нього прийде курʼєр. До того часу Райт начебто не зможе розшифрувати файл.

Однак, на думку суду, Райт не довів, що втратив свій доступ до криптовалюти. У 2015 році будинок Райта в Австралії обшукали у справі про причетність до біткоїна, що викликало чутки про те, наче він і є Сатоші Накамото — творець криптовалюти. Наступного року Райт заявив, що він насправді Сатоші Накамото, але відмовився від своїх слів, коли експерти попросили доказів.