На журналістів «112 Україна» напали під час зйомки сюжету про розкрадання лісу. Поліція затримала 30 осіб

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
На журналістів «112 Україна» напали під час зйомки сюжету про розкрадання лісу. Поліція затримала 30 осіб

ГУ НП у Харківській області

На журналістів каналу «112 Україна» під час зйомок сюжету про розкрадання лісу в селищі Золочів Харківської області напали працівники лісового господарства, повідомляє «112 Україна».

На каналі розповіли, що журналісти знімали одне з господарств за допомогою квадрокоптера, щоб побачити масштаб вирубки лісу, після чого до них вибігли невідомі їм люди. Вони пробили колеса на машині знімальної групи та загородили дорогу іншою машиною, а журналістам пригрозили розправою, вимагаючи віддати відзнятий матеріал. Журналіст Олег Решетняк вийшов у ефір, але невдовзі у нього відібрали камеру.

На місце події прибули два територіальні підрозділи поліції, вони затримали 30 осіб, в яких упізнали співробітників господарства. Затриманих доправили до відділку для зʼясування обставин.

«За даним фактом відкрито кримінальні провадження за статтями 171 (перешкоджання законній діяльності журналістів), ст. 293 (групове порушене громадського порядку), ст. 345 прим. (погроза або насильство журналісту) та ст. 347 прим. (умисне знищене або пошкодження майна журналіста)», — йдеться в повідомленні.

Голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична звернулася до правоохоронних органів з вимогою негайно розслідувати напад на журналістів каналу «112 Україна». «Вимагаю вжити всіх заходів відповідно до чинного законодавства та приділити особливу увагу цій ситуації», — наголосила очільниця ОДА.

  • У 2018 році Рада ухвалила закон про кримінальну відповідальність за контрабанду ліса. Незаконна вирубка дерев у лісах, перевезення, зберігання та збут караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
  • Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини задокументувало в Україні численні порушення прав людини і визначило сфери обмеження громадянського простору.