Через пожежі в Амазонії в серпні в атмосферу потрапило 255 мегатонн вуглекислого газу

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Через масштабні та тривалі пожежі в Амазонії тільки за перші 25 днів серпня в атмосферу потрапило 255 мегатонн вуглекислого газу. Про це повідомляється на сайті Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

ВМО посилається на дані системи моніторингу атмосфери Copernicus (CAMS), згідно з якими з 1 по 25 серпня в атмосферу потрапили не тільки мегатонни вуглекислого газу, а й велика кількість окису вуглецю. Зазначається, що за вказаний проміжок часу в Амазонії зареєстрували 4 тисячі пожеж. Фахівці зазначають, що пожежі, які вирують у тропічних лісах Амазонки, посилюють навантаження на глобальний клімат і навколишнє середовище.

Також в організації нагадують про сильні червневі та липневі пожежі у Сибіру і в районах Арктики, Гренландії та Аляски. Наразі, окрім Амазонії, великі осередки вогню зафіксовані в країнах південного тропічного поясу Африки, зокрема в Анголі. Що стосується Амазонії, фахівці порівняли нинішню ситуацію з тим, що відбувалося в минулі роки, і дійшли висновку, що зараз вогняна стихія в цьому регіоні проявила себе сильніше, ніж будь-коли за останні 10 років.

За даними бразильського Національного інституту космічних досліджень, з січня по серпень пожежі знищили понад 1,8 млн га лісів Амазонії.

  • Пожежі в тропічних лісах Амазонки на території Бразилії, які називають «легенями планети», почалися на початку серпня. У деяких штатах оголошено надзвичайний стан. Число осередків займання продовжує зростати. Ані дії вогнеборців, ані слабкий дощ не в змозі загасити пожежі, що вирують протягом останніх тижнів у лісах Амазонії. За прогнозами, довгоочікуваний осінній сезон дощів полегшить ситуацію лише частково.
  • 60% площі амазонських лісів розташовані в Бразилії, 13% — у Перу, 10% — у Колумбії, решта — у сусідніх країнах Південної Америки. Вважається, що ліси поглинають до 25% вуглекислого газу з атмосфери.
  • Канада виділить $15 млн і направить пожежні літаки для допомоги з гасінням лісових пожеж в Амазонії. Про це на пресконференції за підсумками саміту лідерів країн G7 у Біаріцці заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.
  • Відомі політики й артисти висловили занепокоєння ситуацією в Бразилії, де вже понад три тижні вирують сильні лісові пожежі.