Речник МВС прокоментував акцію проти Авакова: в цілому відомство вважає свою роботу ефективною

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Речник МВС прокоментував акцію проти Авакова: в цілому відомство вважає свою роботу ефективною

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

У Міністерстві внутрішніх справ прокоментували акцію протесту проти глави МВС Арсена Авакова, яка відбулася 28 серпня у Києві під Офісом президента — більшість претензій протестувальників у міністерстві вважають необґрунтованими. Про це розповів у коментарі «Громадському» речник МВС Артем Шевченко.

Одним з головних досягнень у МВС вважають «деполітизацію» відомства, зокрема проведення чесних і незалежних виборів парламенту та президента, під час яких правоохоронці не допомагали жодній з політичних сил. Щоправда, Шевченко зазначив, що в МВС все ж таки згодні із деякими претензіями, зокрема щодо нерозкритого вбивства Павла Шеремета, нападів на активістів і випадків застосування сили проти мітингувальників, розслідування нападу на Катерину Гандзюк. Однак загалом міністерство вважає свою роботу досить ефективною, а Авакова — «гарантом балансу у владі та відсутності її монополізації».

Також у МВС позитивно оцінюють проведені реформи, але водночас наголошують на незавершеності процесу, бо «середньострокова стратегія розвитку системи МВС розрахована до 2020 року». На підтвердження ефективності у відомстві наводять дані соціологічних опитувань, які свідчать про зростання рівня довіри до відомств із системи МВС, зокрема до Прикордонної служби, ДСНС, патрульної поліції та Нацполіції.

Щодо самих акцій протесту в МВС наголошують на впровадженні «скандинавської моделі», яка передбачає утримання від застосування сили «до початку очевидних і грубих порушень». А випадки застосування сили у відомстві вважають поодинокими.

Також серед своїх досягнень у МВС назвали реформу кримінальної поліції, зокрема боротьбу зі злодіями в законі, наркомафією, створення нових підрозділів, таких як КОРД, нарощування бойових можливостей прикордонників і Нацгвардії; реформування сервісних центрів МВС на заміну «корумпованим МРЕВ»; реформування Прикордонної та Міграційної служб, зокрема під’єднання ДПСУ до бази Інтерполу.

Від відповіді на запитання, чи готовий Аваков знову очолити МВС, Артем Шевченко утримався.