У Раді на урочистому засіданні депутати склали присягу та пішли на перерву

Дата:
У Раді на урочистому засіданні депутати склали присягу та пішли на перерву

Гонтар Володимир / УНІАН

Депутати Верховної Ради IX скликання склали присягу на урочистому засіданні парламенту. Про це повідомляє кореспондент theБабеля з місця подій.

Засідання відкрив спікер VIII скликання Андрій Парубій. Він привітав новообраних парламентаріїв і оголосив хвилину мовчання в памʼять про загиблих під Іловайськом. «Ми зі скорботою згадуємо наших захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і цілісність України. Завдяки їхньому подвигу ми зараз тут, у безпеці і мирі, маємо можливість спокійно працювати над законами. Пʼять років тому регулярні підрозділи армії російського агресора атакували українських вояків під Іловайськом», — заявив Парубій.

Текст присяги зачитав народний депутат від ОПзЖ Юлій Іоффе.

На урочистому засіданні також були присутні президенти Володимир Зеленський, Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко. Крім того, в залі були й закордонні гості: віцепрезидент Європарламенту Клара Добрив, президент ПА ОБСЄ Георгій Церетелі, віцеспікер Кнесету Ізраїлю Ісраель Ейхлер.

Після присяги Парубій оголосив перерву до 13:00. За цей час народні депутати скриплять тексти присяги підписами, передадуть їх в апарат і отримають посвідчення, депутатські значки, картки для голосування. На першому пленарному засіданні депутати повинні сформувати президію, фракції, комітети парламенту, Кабінет міністрів, призначити нового голову СБУ та Генерального прокурора.

theБабель веде онлайн-трансляцію першого дня Верховної Ради IX скликання.