Adidas, Nike, Crocs. Близько 200 компаній просять Трампа скасувати мита на китайські товари, інакше взуття подорожчає

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Американські взуттєві компанії написали колективного листа президенту Дональду Трампу з проханям скасувати підвищення мита на товари з Китаю. Документ підписали Adidas, Nike, Crocs та близько 200 інших компаній.

На переконання виробників, нові мита є прихованим податком для американських споживачів. У листі вказано, що більшість категорій взуття, виробленого в Китаї, зіткнеться з новими митами, що складуть 15% — це спричинить його подорожчання до 67% для американців і призведе до зайвих витрат у $4 млрд щороку.

«Найвищі митні ставки, зазвичай, припадають на взуття нижчої вартості та дитяче взуття, що збільшить витрати американських сімей, які важко працюють. Безсумнівно, що мита діють як приховані податки, які сплачують американські люди та сімʼї», — йдеться в листі.

Компанії побоюються, що підвищення мит зробить майбутнє економіки непередбачуваним і призведе до подорожчання виробництва взуття в інших країнах, окрім Китаю, ще до того, як нові мита почнуть працювати.

«Від імені сотень мільйонів американських споживачів взуття та сотень тисяч наших працівників просимо негайно скасувати заплановане підвищення тарифів на взуття», — підсумувано в листі.

Як повідомляли CNN минулого тижня, Трамп пообіцяв підвищити заплановані тарифи на китайський імпорт споживчих товарів, включаючи взуття, з 10% до 15%. Ці тарифи почнуть набувати чинності з 1 вересня, хоча більшість товарів будуть безмитними до 15 грудня, щоб уникнути проблем під час різдвяних розпродажів.

  • Між Китаєм і США триває так звана торгова війна — після приходу Дональда Трампа в Білий дім країни підвищують тарифи на імпорт товарів одна одної. У липні 2018 року США запровадили 25-відсоткові збори для 818 найменувань китайської продукції. У кінці серпня список доповнили 279 найменуваннями товарів. Китай у відповідь запровадив аналогічні мита на 659 груп товарів зі США. Президент США Дональд Трамп звинувачує Китай у «нечесних торгових практиках». Він запроваджує загороджувальні барʼєри для іноземних товарів, оскільки вважає, що це допоможе американським виробникам. Пізніше країни почали вводити двосторонні мита майже кожні два місяці.
  • Президент США Дональд Трамп заявив, що з 1 вересня майже на весь імпорт з Китаю буде встановлено 10-відсоткове мито. Йдеться про товари, які ще не обкладаються зборами.
  • 5 серпня Китай відповів на погрози президента США і призупинив імпорт сільськогосподарської продукції. Паралельно Народний банк Китаю не став перешкоджати послабленню курсу національної валюти, який уперше за 11 років перевищив поріг у 7 юанів за $1.
  • 6 серпня Сполучені Штати Америки присвоїли Китаю статус валютного маніпулятора.
  • У Китаї фабрики з виробництва різдвяних іграшок і прикрас почали отримувати менше замовлень зі США. Причиною стала торгова війна між країнами.