Зеленський подав у Раду постанови щодо призначення кандидатів на посади премʼєра, голів СБУ та ГПУ

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Раді проєкти постанови про призначення Олексія Гончарука премʼєр-міністром, Івана Баканова головою Служби безпеки та Руслана Рябошапки генеральним прокурором.

Хто такий Олексій Гончарук?

Юрист за освітою, став відомий, зокрема, як голова незалежного експертно-аналітичного центру «Офіс ефективного регулювання» (за англійським скороченням BRDO), створеного за підтримки й фінансування Європейського Союзу з метою «допомогти Україні стати ефективною інституційно-спроможною державою».

Хто такий Іван Баканов?

Родом з Кривого Рогу, жив у одному під’їзді з українським президентом Володимиром Зеленським. Вони товаришують з дитинства. У 2013 році Баканов став керівником ТОВ «Квартал 95», а згодом — керівником ТОВ «Студія Квартал 95». Він був також главою передвиборного штабу Зеленського, коли той був кандидатом у президенти. Нині перший заступник Голови СБУ — начальник Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю.

Хто такий Руслан Рябошапка?

Колишній заступник Міністра юстиції України (з 19 березня 2014). Член Національного агентства з питань запобігання корупції (з 16 березня 2016). 9 червня 2017 пішов з посади члена НАЗК. Заступник глави Адміністрації (керівника Офісу) президента України Володимира Зеленського (з 21 травня 2019 року), відповідає за правовий блок і взаємини президента із судами. Член РНБО (з 31 травня 2019 року).