Нові смартфони Huawei не матимуть додатків Google через заборону США

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Нові смартфони від Huawei продаватимуться без сервісів Google через заборону США на торгівлю з телекомунікаційним гігантом. Таким чином, гаджети не матимуть передустановленого магазину Google Play, з якого можна завантажувати інші додатки, повідомляє BBC.

У Google підтвердили, що через обмеження, запроваджені адміністрацією Дональда Трампа, Huawei не зможе отримати ліцензію на їхні програми. При цьому операційна система Android, розроблена Google, має відкритий код, і для її використання ліцензія не потрібна.

Уже після введення заборони на торгівлю з китайською компанією Трамп заявив, що дозволить винятки. Міністерство торгівлі США отримало близько 130 заявок від американських компаній на дозвіл торгувати з Huawei. Наразі невідомо, чи є серед цих компаній Google.

Невдовзі Huawei випустить новий флагман — Mate 30 Pro, але відсутність додатків Google може створити суттєві обмеження для торгівлі в Європі — користувачі не будуть зацікавлені в пристрої на базі Android, але без звичних для нього додатків. Один з варіантів подальшого розвитку програмного забезпечення для нового смартфону — це розробка власних додатків, як це робить Amazon із планшетом Fire, що використовує ОС Android, але без Google Play.

  • У Сполучених Штатах почала працювати заборона на придбання державними відомствами та компаніями обладнання китайської компанії Huawei.
  • Компанія Huawei презентувала власну операційну систему під назвою HarmonyOS. Нова ОС розроблена для пристроїв різних типів, зокрема для компʼютерів, смартфонів і телевізорів.
  • Huawei збільшила обсяги продажів своїх товарів у першому півріччі 2019 року на 23%, попри санкції США проти компанії.
  • У травні низка топових американських компаній призупинили постачати програмне забезпечення і деталі для Huawei. Серед компаній, які заморозили поставки, — Intel Corp., Qualcomm Inc., Xilinx Inc., Broadcom Inc., а також Google.