Чиновник Харківської міськради, якого підозрюють у роботі на ФСБ, вийшов під заставу в 150 тисяч гривень

Дата:
Чиновник Харківської міськради, якого підозрюють у роботі на ФСБ, вийшов під заставу в 150 тисяч гривень

Facebook / Semen Khmelnytskyi

Заступник директора департаменту Харківської міськради Семен Хмельницький, якого підозрюють у співпраці з ФСБ Росії, вийшов із СІЗО під заставу в 150 тис. грн. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Чиновник подав клопотання, посилаючись на рішення Конституційного суду про визнання неконституційною норми Кримінального кодексу, яка передбачає безальтернативний запобіжний захід у вигляді арешту підозрюваним у держзраді. «Орджонікідзевський суд встановив заставу 150 тис. грн. Після внесення грошей підозрюваний вийшов на свободу», — йдеться в повідомленні.

Хмельницькому висунуто підозру за ч. 1 ст. 111 КК. За даними слідства, його завербував у 2016 році на території Росії кадровий співробітник ФСБ РФ полковник Олександр Ушаков. Вони познайомилися в місті Нальчик Кабардино-Балканської Республіки РФ, де український чиновник перебував нібито з туристичною метою.

Чиновник начебто використовував своє службове становище для доступу до інформаційних масивів і матеріалів, збирав і передавав інформацію для російської спецслужби. Зокрема, доповідав про молодіжні організації та рухи, їхніх лідерів, про діяльність і фінансування релігійних громад різних конфесій. Також він надавав інформацію про національно-патріотичні обʼєднання, їхні проєкти та керівників.

  • Конституційний суд визнав неконституційним положення ч. 5 ст. 176 (Загальні положення про запобіжні заходи) Кримінального процесуального кодексу на засіданні 25 червня. Скаргу в КС на це положення подала, зокрема, депутатка Надія Савченко, яку звинувачують у підготовці терористичного акту і звільнили з-під варти.