В Індонезії протестувальники підпалили будівлі на фоні міжетнічного конфлікту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Індонезії протестувальники підпалили будівлі на фоні міжетнічного конфлікту

AFP / Youtube

В індонезійській провінції Папуа вже більше двох тижнів продовжуються масові протести, є жертви. У четвер, 29 серпня, їхні учасники підпалили кілька будівель у місті Джаяпура, що змусило енергетичні компанії знеструмити кілька районів, повідомляє Reuters.

Заворушення у Папуа відбуваються на фоні етнічного конфлікту між індонезійцями та папуасами, також деякі протестувальники вимагають незалежності провінції. Під час протестів підпалили офіс державної телекомунікаційної компанії.

Державне видання Індонезії Antara повідомило, що, крім того, протестувальники підпалили будівлю місцевого парламенту, псували машини та кидали каміння у вікна крамниць та офісів. У відповідь поліція застосувала сльозогінний газ.

28 серпня під час протестів сталася стрілянина — за версією поліції, вбили одного солдата і двох цивільних осіб. За версією організаторів мітингів, застрелили шістьох протестувальників, проте влада це заперечує. Минулого тижня уряд Індонезії відключив інтернет у Папуа, аргументуючи це боротьбою з поширенням провокаційних закликів.

У чому суть конфлікту між папуасами та індонезійцями?

Рух за незалежність індонезійського Папуа, що займає східну частину острова Нова Гвінея (західну частину займає незалежна держава Папуа — Нова Гвінея), підживлювався протягом багатьох років. Наприкінці 60-х Індонезія анексувала Західну Нову Гвінею і розпочала програму її заселення індонезійцями. Протягом років на території Папуа відбувались бобмардування та вбивства місцевих мешканців індонезійськими військовими, внаслідок чого Індонезію звинувачували в геноциді.

Іскрою для початку нинішнього протистояння став інцидент в індонезійському місті Сурабая 18 серпня. Як повідомляли The Guardian, поліція закидала гуртожиток з папуаськими студентами сльозогінним газом і затримала буцімто за наругу над державним прапором. Тоді правоохоронців звинуватили в неадекватності дій.