У США призначили дату суду над організаторами терактів 9/11. Їх судитимуть у Гуантанамо

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Військова комісія США призначила на 11 січня 2021 судове засідання щодо Халіда Шейха Мохаммеда та ще чотирьох обвинувачуваних в організації терактів 9/11, повідомляє The New York Times.

Судовий процес відбуватиметься у секції Кемп Джастіс військової бази США Гуантанамо на Кубі — там зазвичай засідають військові трибунали.

Наразі судді мають вирішити, які докази використовувати. У вересні 2019-го почнуться засідання, де захист намагатиметься виключити зі справи зізнання, що були дані обвинуваченими під тиском агентів ЦРУ та ФБР.

Теракти 11 вересня

Серія чотирьох скоординованих терактів, скоєних у Сполучених Штатах Америки членами терористичної організації «Аль-Каїда» 11 вересня 2001 року. Тоді групи терористів захопили чотири рейсові пасажирські авіалайнери. Викрадачі спрямували два з цих літаків у вежі Всесвітнього торгового центру, розташовані в південній частині Манхеттена в Нью-Йорку.

Третій літак спрямували в будівлю Пентагону, розташовану неподалік від Вашингтона. Пасажири і команда четвертого авіалайнера спробували перехопити керування літаком у терористів, проте літак впав у полі на території штату Пенсильванія. Крім 19 терористів, в результаті атак загинуло 2977 осіб, ще 24 пропали безвісти. Теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв.

Халід Шейх Мохаммед вважається ідеологом цих терактів, який запропонував їх здійснення Усамі бен Ладену. Під час судових слухань Шейх Мохаммед узяв всю відповідальність за теракти на себе. The Wall Street Journal писала, що він готовий піти на угоду зі слідством в обмін на можливість уникнути смертної кари.