Кольорові тату під питанням: вчені виявили частинки голок для татуювань у лімфовузлах

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Кольорові татуювання можуть бути небезпечні, тому що кольорові пігменти сприяють потраплянню частинок голки в лімфатичні вузли. Такі результати дослідження були опубліковані на науковому порталі BMC.

Вчені встановили, що в процесі зношування голки для тату, діоксид титану, що міститься в кольорових пігментах для татуювань, діє на голки як абразив і повільно руйнує їх. Частинки нікелю розміром з нано- і мікрометр відшаровуються з голки й потрапляють у шкіру людини, а звідти переміщуються в лімфатичні вузли. Тому використання кольорових пігментів пришвидшує зношування голки, а отже, збільшує кількість нікелю, який виділяється.

Нікель, накопичуючись у лімфовузлах, може спричинити алергію. Алергічні реакції на татуювання — один з найпоширеніших побічних ефектів, що виникають при потраплянні пігментів у шкіру. Тепер встановлено, що реакція може бути не тільки на сам пігмент, але й на обладнання, яке застосовується в процесі нанесення малюнка.

Вчені проаналізували 50 зразків чорнила для татуювань з різних країн світу чорного, білого та червоного кольорів. Відомо, що до використання голки всі зразки були чистими, без частинок нікелю та хрому.

«Той факт, що всі частинки пігменту та частки зношених голок відкладаються в лімфатичних вузлах, вимагає особливої уваги у звʼязку з появою алергій. Оскільки речовини, що викликають алергію на татуювання, практично невідомі, зношування голок, що містять хром і нікель, під час нанесення татуювання, виявлене в цьому дослідженні, можна розглядати як додаткове джерело алергії. На сьогодні потенційний вплив на здоровʼя обладнання для татуювання не розглядається в жодному законодавстві», — йдеться в дослідженні.

Під час нанесення малюнка чорним чорнилом, зношування голки менше, відзначили вчені.