Торгова війна США з Китаєм коштуватиме кожній американській родині до $970 на рік

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Завдяки новій хвилі тарифів адміністрації Дональда Трампа, більшість товарів, що імпортуються в Сполучені Штати з Китаю, будуть оподатковуватися. Це збільшить витрати на $460 на рік для середньостатистичної американської сімʼї, пише The New York Times .

Згідно з аналізом економістів Кирила Борусяка з Лондонського університетського коледжу та Ксавьє Жаравеля з Лондонської школи економіки, найзаможніші домогосподарства Америки втратять до $970, малозабезпечені — від $340. 15-відсотковий тариф на китайські товари обійдеться у мільярди доларів.

Податки — наступний крок у тривалому конфлікті між двома найбільшими економіками світу.

Після того, як адміністрація Трампа вперше ввела тарифи на імпортні сонячні батареї та пральні машини на початку 2018 року, вона почала безпосередньо стягувати податки з китайських товарів. Китай відреагував на це введенням власних тарифів, з того часу сторони відповідають одна одній щоразу вищими митами та розширенням списку оподатковуваних товарів.

Що сталося?

Між Китаєм і США триває так звана торгова війна — після приходу Дональда Трампа в Білий дім країни підвищують тарифи на імпорт товарів один одного. У липні 2018 року США запровадили 25-відсоткові збори для 818 найменувань китайської продукції. У кінці серпня список доповнили 279 найменуваннями товарів. Китай у відповідь увів в дію аналогічні мита на 659 груп товарів зі США. Президент США Дональд Трамп звинувачує Китай у «нечесних торгових практиках». Він вводить барʼєри для іноземних товарів, оскільки вважає, що це допоможе американським виробникам. Пізніше країни почали вводити двосторонні мита майже кожні два місяці.