Нетаньягу виступив перед школярами. Він пообіцяв їм анексувати всі єврейські поселення в Палестині

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:

Премʼєр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу пообіцяв «поширити суверенітет» Ізраїлю на всі єврейські поселення на палестинських територіях на Західному березі річки Йордан. Про це пише Times of Israel.

«Більше не буде Гуш-Катіф, більше не буде переміщень, і з допомогою Господа ми розповсюдимо єврейський суверенітет на всі поселення як на частину держави Ізраїль», — сказав Нетаньягу, виступаючи перед учнями початкових класів у школі на території поселення Елькана на Західному березі річки Йордан.

Політичні конкуренти Нетаньягу розкритикували цю заяву. «Нетаньягу розпочав навчальний рік з заяви про те, що він зацікавлений в тому, щоб анексувати 2,9 млн палестинців, забезпечити їх національним страхуванням і фінансувати навчання їхніх дітей. Дуже логічно», — сказав Яїр Лапід з опозиційної партії «Кахоль Лаван».

Інша політикиня — Тамар Зандберг з украй лівої партії «Мерец» заявила, що Нетаньягу слід розповідати дітям про толерантність, а в ситуації з поселеннями — розпочати діалог з палестинцями про обмін територіями, а не тільки давати обіцянки.

  • Єврейські поселення на територіях Західного берега річки Йордан, які в Ізраїлі називають історичними іменами Іудея і Самарія, створювалися Ізраїлем після Шестиденної війни 1967 року. Ізраїль вважає Західний берег річки Йордан спірною територією, ООН вважає її окупованою.
  • 22 липня бригади ізраїльських робітників почали зносити десятки будинків палестинців в в селищі Сур-Бахер на території Східного Єрусалима, вважаючи, що вони побудовані занадто близько до розділової лінії. Це спричинило зіткнення і акції протесту.
  • Дії Ізраїлю засудили у Франції, Великобританії, Німеччині, Бельгії та Польщі. Пізніше влада Ізраїлю дозволила палестинцям будівництво сотень будинків на Західному березі річки Йордан. Спецслужби також дозволили будівництво єврейських поселень.