У Гонконзі мітингувальники заблокували метро, а студенти оголосили двотижневий бойкот

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Мітингувальники в Гонконзі заблокували роботу метрополітену. Як повідомляє DW, це спричинило транспортний колапс.

Чому і коли почалися протести в Гонконзі?

  • Протести в Гонконзі почалися в середині червня. Місцеві жителі виступали проти закону про екстрадицію осіб, підозрюваних у порушенні закону, на материковий Китай. У наймасовішій акції протесту брали участь майже два мільйони людей. Критики законопроєкту вважають, що він може бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей.

    Під час однієї з акцій люди прорвалися в будівлю парламенту. Вони захопили зал засідань і встановили британський колоніальний прапор, після чого влада відкликала законопроєкт і вибачилася перед людьми. Декого з активістів затримали.

Люди в чорному одязі в перші години роботи метро в понеділок, 2 вересня, перекрили рух поїздів. Активісти закликали людей приєднатися до нового бойкоту.

Студенти оголосили, що розпочинають двотижневий страйк і не ходитимуть на заняття в університети. Вони вишикувалися перед будівлями своїх вишів, деякі з них одягли протигази та маски.

  • Раніше в Гонконзі рух поїздів до міжнародного аеропорту і виставкового центру AsiaWorld-Expo зупинили через протести активістів. Протестувальники намалювали на стінах аеропорту графіті та розгромили термінали для безконтактної оплати проїзду. Через це пасажирам рекомендували прибувати в аеропорт щонайменше за дві години до вильоту, замість стандартних 50 хвилин.
  • Активісти в Гонконзі влаштували спільний перегляд фільму про Революцію Гідності на великому екрані.
  • Гонконзькі протестувальники, натхненні продемократичними виступами, роблять собі тату. Один з місцевих художників пропонує протестні тату безкоштовно — він малює стилізовану парасольку, яка стала символом акцій проти центральної влади країни.