Прокуратура Нідерландів попросила ГПУ не видавати підозрюваного у справі MH17 Цемаха. Росія хоче його в обмін на Сенцова

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке надіслав листа колегам із Генеральної прокуратури з проханням не видавати Росії Володимира Цемаха в рамках запланованого обміну. Текст документа є в розпорядженні theБабеля.

Лист датований 30 серпня. Вестербеке називає Цемаха підозрюваним у справі про збиття MH17 і наполягає на тому, що «надзвичайно важливо» допитати його силами Спільної слідчої групи. У разі видачі Цемаха Росії вона не дозволить слідчим спілкуватися з підозрюваним.

«Бабель»

Як ідеться в тексті theБабеля, між Росією та Україною довгий час тривали переговори щодо Цемаха. Росія вимагала включити його до списку на обмін і погрожувала зірвати обмін. Українця Олега Сенцова обіцяли видати тільки в разі передачі Цемаха. Зрештою Україна включила Цемаха до списку на обмін зі свого боку.

  • Обмін увʼязненими у форматі 33 на 33 між Україною та Росією переноситься на невизначений термін. Про це у середу, 28 серпня, заявив адвокат росіян Валентин Рибін.
  • 30 серпня до московського слідчого ізолятора «Лефортово» прибули кум Путіна і голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук і співголова ОПзЖ Вадим Рабінович. Вони відвідали українських політвʼязнів Миколу Карпюка та Сергія Клиха.
  • Представники бойовиків «ДНР» свідчитимуть по відеозвʼязку для голландського суду у справі про катастрофу рейсу MH17 у Донецькій області. Очікується, що в допиті братимуть участь «ексначальник Словʼянської бригади ППО ДНР» Володимир Цемах і «ексначальник штабу Міноборони ДНР» Дмитро Купріян. Обох допитають як свідків.