NASA підготувало до місії на Марсі безпілотний вертоліт. Він дістанеться місць, недоступних для марсохода

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
NASA підготувало до місії на Марсі безпілотний вертоліт. Він дістанеться місць, недоступних для марсохода

NASA / Jet Propulsion Laboratory-Caltech

Інженери NASA прикріпили до марсохода безпілотний вертоліт на сонячних батареях, який зможе досліджувати важкодоступні зони Марсу. Запуск ракети з обладнанням запланований на 2020 рік, повідомляє космічне агентство.

Вертоліт Mars Helicopter зберігатиметься в кабіні на «животі» марсохода Mars 2020 і буде готовий до роботи після приземлення апарату в марсіанському кратері Єзеро. У NASA не встановлювали на вертоліт жодного наукового обладнання — наразі на ньому є лише камера, оскільки запуск на Марс матиме експериментальну мету.

«Наша робота полягає в тому, щоб довести, що автономний, керований політ може бути виконаний у надзвичайно тонкій марсіанській атмосфері», — зазначають в агентстві.

На переконання дослідників, якщо вдасться відпрацювати польоти на Марсі, безпілотники використовуватимуть у дослідженнях цієї планети частіше. «Mars 2020 і Mars Helicopter разом зможуть визначити вивчення та дослідження Червоної планети на майбутні десятиліття», — йдеться в повідомленні.

Передбачається, що апарат зможе досягати місць, недоступних для марсоходів: скель, печер і глибоких кратерів. Конструкція вертольоту також передбачає можливість перевезення невеликих наукових приладів, що значно полегшить дослідження Марсу.

Вертоліт разом з марсоходом запустять у космос у липні 2020 року. Він має досягти цілі 18 лютого 2021 року. Це буде перша експедиція з марсоходом, що здатен самостійно визначати точку приземлення на планету.

  • Фахівці Національного космічного агентства досліджували дані марсохода Curiosity і виявили в атмосфері Марса значну кількість метану. Це може говорити про можливу наявність живих істот на планеті. Згодом викиди метану припинились.
  • Для колонізаторів Марса можуть створити банк сперми. Це дозволить жіночим екіпажам астронавтів розмножуватися в космосі без допомоги чоловіків.
  • Китайці створили свій марсохід. Його перша місія запланована на 2020 рік.