У справі російського ексміністра Абизова заарештували українку, яка потрапила до РФ з території «ЛНР»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У справі російського ексміністра Абизова заарештували українку, яка потрапила до РФ з території «ЛНР»

Михайло Абизов у Басманному суді Москви, 23 липня 2019 року.

Басманний суд Москви заарештував на два місяці громадянку України Інну Пікалову, яка може стати ключовою фігуранткою кримінальної справи проти колишнього міністра РФ у справах Відкритого уряду Михайла Абизова. Про це пише «Медуза».

Українку звинувачують за ч. 2 ст. 210 російського Кримінального кодексу (участь у злочинному співтоваристві) і ч. 4 ст. 159 КК РФ (шахрайство в особливо великому розмірі). За даними слідства, у 2012—2013 роках вона була номінальним керівником зареєстрованої в Лімасолі компанії Blacksiris Trading Limited. У Слідчому комітеті вважають, що цей офшор був підконтрольний Абизову і використовувався ним для шахрайських операцій.

Затримана Інна Пікалова частково визнала свою провину. Відомо, що українку затримали у Воронезької області, куди вона приїхала з «ЛНР». Адвокати затриманої вважають, що «до її раптового візиту могли бути причетні спецслужби Росії та «ЛНР».

Про що йдеться?

Слідчий комітет називає колишнього міністра відкритого уряду РФ Михайла Абизова творцем злочинного співтовариства, яке викрало у сибірських енергетичних компаній 4 млрд рублів. Злочини скоювалися в 2011—2014 роках. За даними адвокатів фігурантів справи, обвинувачення будується на одній угоді — Абизов з партнерами продали державному ФГУП «Алмазювелірекспорт» акції чотирьох компаній. Реальна вартість компаній становила 186 млн рублів, але була завищена у понад 20 разів. Обвинувачені своєї провини не визнають, називаючи угоду ринкової, а конфлікт навколо неї — «штучно переведеним у кримінальну площину».