«Опозиційна платформа» оскаржить зняття депутатської недоторканності в Конституційному суді

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Депутати від «Опозиційної платформи — За життя» планують оскаржити в Конституційному суді схвалення парламентом законопроєкту про скасування депутатської недоторканності.

Про це в кулуарах Верховної Ради сказав представник фракції ОПзЖ Василь Німченко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Найімовірніше, до суду депутати звернуться наступного тижня.

За словами Німченка, Конституційний суд має встигнути винести рішення до 1 січня 2020 року — часу, коли закон про скасування недоторканності набуде чинності.

Причиною звернення до Конституційного суду стане те, що депутати від «Опозиційної платформи — За життя» вважають порушеним регламент голосування за законопроєкт. Зокрема, нібито була порушена процедура розгляду проєкту профільним комітетом, який зібрався напередодні голосування.

Спікер парламенту, депутат від «Слуги народу» Дмитро Разумков у відповідь заявив, що Рада не порушила регламент і голосувала законно.

  • 3 вересня Верховна Рада у другому читанні проголосувала за зняття депутатської недоторканності. За — 373 голоси. За проєкт закону одноголосно проголосували фракції «Слуга народу», «Батьківщина», «Голос» і депутатська група «За майбутнє». В «Європейській солідарності» троє членів фракції утрималися, решта були за. «Опозиційна платформа — За життя» не голосувала за проєкт. З-поміж позафракційних депутатів 33 були за, один не голосував.
  • У понеділок, 2 вересня, комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт про внесення змін до статті 80 Конституції щодо недоторканністі народних депутатів.
  • 30 серпня Верховна Рада почала процедуру скасування депутатської недоторканності. 363 народні депутати проголосували в першому читанні за проєкт закону про внесення змін до ст. 80 Конституції, яким пропонується позбавити народних депутатів недоторканності.