Рада направила до Конституційного суду законопроєкт про ліквідацію адвокатської монополії

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Верховна Рада направила до Конституційного суду президентський законопроєкт № 1013 про внесення змін до Конституції щодо скасування адвокатської монополії. Про це повідомляє кореспондентка theБабеля з засідання Ради.

За проголосували 337 народних депутатів. Цим же рішенням парламентарії включили проєкт закону до порядку денного сесії.

Конституційний суд має надати свій висновок про відповідність законопроєкту Основному закону. Зараз за Конституційєю захищати особу в суді може лише адвокат. Законопроєкт пропонує надати це право також будь-якій іншій людині. Положення, які президент пропонує змінити, були закріплені в Конституції в рамках реформи правосуддя 2016 року.

«Йдеться про умовну назву законопроєкту «Про адвокатську монополію». Це умовна назва законопроєкту зумовлена саме тим, що тільки адвокат був наділений правом представляти інтереси іншої особи. Особа, яка є правником, але не має посвідчення на право займатися адвокатською діяльністю, таких повноважень не має. А це фактично означає, що є певна монополізація ринку юридичних послуг із представництва інтересів іншої особи в суді з боку виключно адвокатів», — сказав народний депутат від «Слуги народу» Федір Веніславський.

Після отримання висновку Конституційного суду парламент може схвалити документ у першому читанні не менш ніж 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, Рада може розглянути його для прийняття в цілому. Для цього буде потрібно не менше 300 голосів.

  • 3 вересня Верховна Рада у другому читанні проголосувала за зняття депутатської недоторканності. За — 373 голоси. За проєкт закону одноголосно проголосували фракції «Слуга народу», «Батьківщина», «Голос» і депутатська група «За майбутнє». В «Європейській солідарності» троє членів фракції утрималися, решта були за. «Опозиційна платформа — За життя» не голосувала за проєкт. З-поміж позафракційних депутатів 33 були за, один не голосував.
  • Депутати від «Опозиційної платформи — За життя» планують оскаржити в Конституційному суді схвалення парламентом законопроєкту про скасування депутатської недоторканності.