Bihus.info: Заступник генпрокурора Кізь причетний до арешту агентів НАБУ, які розслідували справу про незаконну видачу паспортів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Bihus.info: Заступник генпрокурора Кізь причетний до арешту агентів НАБУ, які розслідували справу про незаконну видачу паспортів

Чинний заступник генерального прокурора Сергій Кізь може бути причетним до перешкоджання діяльності Національного антикорупційного бюро щодо розслідування корупції в Державній міграційній службі. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.info.

За даними журналістів, Кізь причетний до арешту агентів НАБУ, які в листопаді 2017 року проводили спецоперацію у ДМС (Державній міграційній службі) щодо незаконної роздачі посвідок на проживання та паспортів України іноземцям.

Тоді СБУ разом із Генпрокуратурою затримали агента НАБУ, який виконував спецзавдання. Генпрокурор Юрій Луценко пояснив ці дії заявою колишньої заступниці голови ДМС Діни Пімахової про хабар, який нібито пропонував дати агент за незаконну видачу паспорта громадянину Ірану.

Крім цього, журналістам Bihus.ifo стало відомо, що для Кізя та його родини ще до затримання агента НАБУ Пімахова замовила закордонні біометричні паспорти в триденний термін — на них у той час були масові черги. Пімахова заперечила своє знайомство із заступником генпрокурора і не побачила в замовленні порушень. Кізь також відмовився визнавати порушення щодо замовлення паспортів, які за звичайних обставин готують щонайменше тиждень. При цьому він заявив, що знайомий із Пімаховою особисто.

У 2017 році директор НАБУ Артем Ситник звинуватив СБУ та Генпрокуратуру в зриві спецоперації. Зі свого боку, Генпрокуратура опублікувала записи розмов агентів НАБУ про те, як спонукати Пімахову взяти хабар. При цьому в опублікованих записах НАБУ Пімахова за місяць до заяви на агента сама говорить про незаконне виготовлення паспортів і їхню вартість — $30 тис.

За даними бюро, Генпрокуратура сповістила Пімахову про спецоперацію. Сама вона пояснила зволікання у подачі заяви небажанням псувати дружні стосунки з агентом.

У межах справи проти агентів НАБУ у підрзоділу вилучили всю техніку, носії з інформацією та документи підрозділу, який займався спецоперацією щодо незаконних паспортів. Розслідування очолював заступник генпрокурора Сергій Кізь. За даними захисту затриманого агента НАБУ, Кізь мав особистий інтерес у справі.

  • 3 липня 2019 року генпрокурор Юрій Луценко призначив своїм заступником Сергія Кізя, який з 2002 року працює в правоохоронній сфері. Кізь залишився на посаді після призначення нового генпрокурора Руслана Рябошапки.
  • Чинний заступник генпрокурора Сергій Кізь зірвав операцію з викриття корупції у Міграційній службі та обшукував «Нову пошту».
  • Сергій Кізь закрив кримінальне провадження проти віцеспікера Ради часів Януковича Ігоря Калєтніка, підозрюваного у справі про «диктаторські закони», ухвалені за його сприяння 16 січня 2014 року. На переконання Генпрокуратури, у справі проти Калєтніка відсутній склад злочину.