Китайська компанія Huawei звинувачує США в кібератаках і погрозах співробітникам

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Китайський виробник гаджетів Huawei звинуватив США у спробах судового й адміністративного тиску, погрозах співробітникам і кібератаках. Про це йдеться в заяві компанії, опублікованій 3 вересня.

Зазначається, що протягом останніх місяців США використовують свій політичний і дипломатичний вплив для підбурювання інших урядів до заборони продукції Huawei, а також доручають своїм правоохоронним органам чинити тиск на співробітників — погрозами чи підкупом їх змушують працювати проти компанії.

Також уряд США звинувачують у кібератаках на внутрішні мережі Huawei і переслідуванні з боку ФБР їхніх співробітників і партнерів. У компанії переконані, що такі зловживання та неправдиві повідомлення щодо діяльності Huawei у ЗМІ є наслідком невдачі у судових позовах про порушення інтелектуальної власності.

«Факт залишається фактом — жодна з основних технологій Huawei не була предметом жодної кримінальної справи, порушеної проти компанії, і жодне звинувачення з боку уряду США не було підтверджене достатніми доказами», — йдеться в заяві, яка не містить доказів своїх претензій.

У чому справа?

Як повідомляє Wall Street Jornal, американські прокурори розслідували кілька ймовірних випадків порушення інтелектуальної власності з боку Huawei, зокрема звинувачення в тому, що компанія вкрала технологію камер для смартфонів у португальської компанії Rui Oliveira. Зі свого боку Huawei заявляє, що їхні камери суттєво відрізняються, а розробники не мали доступу до технологій португальців.

Так, починаючи з квітня 2018 року Rui Oliveira почала звинувачувати Huawei у крадіжці технології, від використання якої китайська компанія відмовилась ще у 2014 році. У березні Huawei подали позов проти керівника португальскої компанії, стверджуючи, що не порушували його права інтелектуальної власності, однак судовий процес затягнувся. Наразі в Rui Oliveira не коментують ситуацію.

  • У Сполучених Штатах почала працювати заборона на придбання державними відомствами та компаніями обладнання китайської компанії Huawei.
  • Huawei збільшила обсяги продажів своїх товарів у першому півріччі 2019 року на 23%, попри санкції США проти компанії.
  • У травні деякі топові американські компанії призупинили постачати програмне забезпечення і деталі для Huawei. Серед компаній, які заморозили поставки, — Intel Corp., Qualcomm Inc., Xilinx Inc., Broadcom Inc., а також Google.
  • Нові смартфони від Huawei продаватимуться без сервісів Google через заборону США. Гаджети не матимуть передустановленого магазину Google Play, з якого можна завантажувати інші додатки.