У ЗМІ потрапив запис, де голова Гонконгу розмірковує про відставку. Але обіцяє залишитись

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У ЗМІ потрапив запис, де голова Гонконгу розмірковує про відставку. Але обіцяє залишитись

Chris McGrath / Getty Images

Голова адміністрації Гонконгу Керрі Лем заявила на закритій зустрічі, що має суттєві обмеження у вирішенні політичної кризи і, якби мала вибір, то пішла б з посади. Аудіозапис слів гонконгської лідерки опинився у розпорядженні Reuters.

На засіданні з «людьми з усіх сфер життя» Гонконгу Лем заявила, що ці обмеження повʼязані з перетворенням громадських виступів на проблему національної безпеки та суверенітету для Китаю на тлі напружених відносин із США.

«Для керівника, який спричинив цей страшенний хаос у Гонконгу, немає пробачення. Це просто не можна пробачити. Якби я мала вибір, то перш за все пішла б з посади і вибачилася, відступила б. Тож я прошу вашого вибачення», — сказала Лем.

На переконання Лем, Пекін ще не досяг переломної точки у гонконгській кризі, не встановив жодних строків у її вирішенні і не планує вводити війська. Однак зростання проблеми до національного рівня суттєво звужує її можливості для маневру.

Коли подробиці закритої зустрічі стали відомі широкому загалу, Лем заявила, що не обговорювала з Пекіном питання про відставку як варіант припинення кризи. Як повідомляє Reuters, Лем впевнена у підтримці з боку центрального уряду Китаю, який вважає, що вона впорається з кризою без зовнішнього втручання.

«Я навіть не думала обговорювати відставку з центральним урядом. Вибір відставки — мій власний вибір. За останні три місяці я неодноразово говорила собі, що я та моя команда мають залишитися, щоб допомогти Гонконгу. Ось чому я сказала, що не даю собі права вибрати легкий шлях, тобто піти», — заявила Лем і додала, що обурена просоченням змісту її розмови на зустрічі.

Офіційний вісник Компартії Китаю The Global Times звинуватив Reuters у «необʼєктивному висвітленні фактів». Публікації Reuters про Лем були заборонені на території материкового Китаю, проте державні ЗМІ висвітили пресконференцію гонконгської лідерки щодо цієї історії.

  • Продемократичні протести тривають у Гонконзі протягом літа. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай. Близько 1,7 млн осіб — чверть населення території — взяли участь у мирному марші. Але зростання насильства супроводжується страхом, що Китай може використати свої військові сили для придушення протестів.
  • У Гонконзі заарештували трьох лідерів громадських протестів: Джошуа Вонга, Агнес Чоу й Енді Чана.
  • Центральний уряд Китаю заборонив адміністрації Гонконгу йти на поступки громадському протестному руху.
  • Активісти в Гонконзі влаштували спільний перегляд фільму про Революцію Гідності на великому екрані.
  • У Гонконзі рух поїздів до міжнародного аеропорту і виставкового центру AsiaWorld-Expo зупинили через протести активістів. Протестувальники намалювали на стінах аеропорту графіті та розгромили термінали для безконтактної оплати проїзду.