Дослідження: Рак обігнав серцеві хвороби за кількістю смертей у багатих країнах

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Рак обігнав серцево-судинні захворювання як основну причину смерті у заможних країнах, пише ВВС.

За результатами двох досліджень, які проводилися у 21 країні, серцево-судинні захворювання все ще залишаються головною причиною смерті у світі серед дорослих середнього віку. Однак у країнах з високим рівнем доходу рак більш ніж в 2,5 рази частіше вбиває людей, ніж захворювання серця.

Як свідчать досліження, з приблизно 55 млн смертей у світі в 2017 році близько 17,7 млн були спричинені серцево-судинними захворюваннями. Більшість таких смертей пов’язані з високим кров’яним тиском, високим рівнем холестерину, неправильною дієтою, курінням.

У країнах з високим рівнем доходу загальне лікування медикаментами, що знижують рівень холестерину, та препаратами для артеріального тиску допомогло різко знизити показники серцевих захворювань за останні кілька десятиліть. На думку спеціалістів, результати свідчать про те, що більш високі показники смертності від серцевих захворювань у країнах з низьким рівнем доходу можуть бути пов’язані з низькою якістю медичної допомоги.

  • Раніше дослідження продемонстрували, що дихання забрудненим міським повітрям впливає на людський організм так само, як викурювання пачки цигарок на день протягом багатьох років, і призводить до емфіземи легень.
  • Перед цим дослідники з Ланкастерського університету виявили звʼязок між серцевими захворюваннями та забрудненням повітря — вони знайшли в серцях людей мільярди токсичних часток.