Рада подала до Конституційного суду законопроєкт про скорочення кількості нардепів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада подала до Конституційного суду законопроєкт про зміни до Конституції стосовно скорочення кількості народних депутатів до 300 осіб і закріплення пропорційної виборчої системи. За це рішення проголосували 258 нардепів.

Документ передбачає зміни до 76 та 77 статей Конституції. Законопроєкт пропонує прописати, що «народним депутатом України може бути громадянин України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу, постійно проживає в Україні не менш останніх пʼяти років і володіє державною мовою».

У законопроєкті наголошується, що «не може бути народним депутатом України громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята в установленому законом порядку».

Зміни до статті 77 Конституції закріплюють, що Верховна Рада обирається за пропорційною системою. При цьому залишається формулювання, що порядок проведення виборів народних депутатів України встановлюється законом. Зміни, у разі їх ухвалення, стосуватимуться вже наступного скликання Верховної Ради.