Японія вперше видала дозвіл на проживання жінці-трансґендеру, попри закон про «порушення ідентичності»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Японія вперше надала дозвіл на проживання жінці-трансгендеру, попри дискримінаційне законодавство. Про це пише CNN.

Як заявив адвокат жінки, цей спеціальний дозвіл видається іноземцям, які вступають у шлюб з громадянином Японії. 58-річна жінка, яка не розкрила своє імʼя та громадянство, незаконно жила в Японії протягом 26 років.

У травні 2016 року вона та її партнер, з яким вона живе разом з 2002 року, спробували легалізувати свій статус, підписавши одностатеву угоду про партнерство. Але ця спроба не була успішною, оскільки одностатеві шлюби заборонені японським законодавством.

Утім, 14 серпня жінка все ж таки отримала посвідку на проживання. «Якщо б вона була самотньою, вона не отримала б цю візу. Але уряд розглянув реальність її стосунків з партнером, а не законність її статусу на папері», — сказав адвокат.

Він назвав це рішення «великим кроком вперед» і висловив надію, що воно призведе до посилення правового захисту одностатевих пар.

Видання зазначає, що в лютому 13 пар подали позов проти уряду з вимогою легалізації одностатевих шлюбів, стверджуючи, що заборона порушує їхнє конституційне право на рівність.

Відповідно до звітів правозахисників, в Японії трансґендери стикаються з широко поширеною дискримінацією. Закон про особливі випадки порушення ґендерної ідентичності, який ухвалили 15 років тому, вимагає, щоб вони піддавалися інвазивним операціям, включно зі стерилізацією.

Щоб внести зміни у документи, що посвідчують особу, їм необхідно отримати діагноз «розлад ґендерної ідентичності». Для зміни документів вони також повинні бути старше 20 років, не перебувати у шлюбі та не мати дітей у віці до 20 років. У січні цього року Верховний суд Японії залишив чинним цей закон, попри його оскарження.