Трансплантологія та реформа екстреної меддопомоги. Нова очільниця МОЗ назвала першочергові завдання

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Новопризначена очільниця Міністерства охорони здоровʼя Зоряна Скалецька дала першу пресконференцію на посаді. На ній вона розповіла про пріоритети та зміни у роботі міністерства. Розпочала вона з питання епідемій та вакцинації.

«Перше, це стосується епідемій. Ми повинні підготувати розробку порядку реагування на інфекційні спалахи, оскільки ми бачимо, що ситуація не має централізованої єдиної процедури. Сьогодні регіони цього чекають від нас, і ми в першу чергу будемо це робити», — сказала Скалецька.

Вона зазначила, що команда Супрун добре попрацювала та закупила вакцини згідно календаря, однак наразі в міністерстві гостро стоїть питання вакцинування дорослого населення.

Очільниця МОЗ наголосила на пріоритетних блоках, а саме на реформуванні екстреної медичної допомоги — маршрутизації, диспетчеризації та наявності відділу інтенсивного лікування. Наголосила вона і на законі про трансплантологію, який намагатимуться підготувати і подати до кінця року.

«І третє — це власне доступна, якісна і високотехнологічна медична допомога. У цьому контексті нам потрібно відпрацювати і фармполітику, і кадрову політику», — додала Скалецька.

  • Новим міністром охорони здоровʼя рішенням Ради 29 серпня стала Зоряна Скалецька, відома як головна експертка медичної групи Реанімаційного пакету реформ. Вона працює в Києво-Могилянській академії та Університеті Марії Кюрі-Склодовської у Польщі.
  • Увечері 30 серпня в ефірі на телеканалі ZIK голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що Михайло Радуцький очолить МОЗ України замість Зоряни Скалецької.
  • У Києві під Міністерством охорони здоровʼя відбулась акція подяки колишній в. о. міністра охорони здоровʼя — кілька сотень громадян аплодували Уляні Супрун та скандували: «Дякуємо!»