Голова Гонконгу анонсувала відкликання законопроєкту про екстрадицію, що призвів до протестів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Голова Гонконгу анонсувала відкликання законопроєкту про екстрадицію, що призвів до протестів

Anthony Kwan / Getty Images

Голова адміністрації Гонконгу Керрі Лем анонсувала відкликання законопроєкту про екстрадицію, що спричинив кількамісячний громадський протест у підпорядкованому Китаю місті. Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела, знайомі з подробицями.

Оголошення про відкликання документу відбулось на внутрішній зустрічі між китайськими та гонконгськими чиновниками. Офіційно подробиць відмови від законопроєкту, що дозволяє екстрадицію з Гонконгу в материковий Китай, не коментують.

Наразі незрозуміло, чи цей крок допоможе загасити кризу і припинити громадське протистояння в Гонконзі. Незважаючи на те, що відкликання законопроєкту було основною вимогою протестів, перша реакція на новину викликала скепсис. Багато протестувальників обурені через жорстокість працівників поліції і кількість арештів, яка сягнула тисячі. Інші вимоги — відмова від терміну «бунт» щодо мітингів, звільнення заарештованих активістів, незалежне розслідування зловживань з боку поліції і право Гонконгу обирати свій уряд демократичним шляхом.

«Занадто мало і занадто пізно», — прокоментував новину про відкликання законопроєкту один із лідерів протесту Джошуа Вонг.

Гонконгські чиновники сходяться в тому, що більшість протестувальників давно забули про суть законопроєкту і переважно стурбовані сутичками з поліцією, тож навряд чи підуть з вулиць, поки не будуть виконані інші вимоги.

  • Продемократичні протести тривають у Гонконзі протягом літа. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай. Близько 1,7 млн осіб — чверть населення території — взяли участь у мирному марші. Але зростання насильства супроводжується страхом, що Китай може використати свої військові сили для придушення протестів.
  • У Гонконзі заарештували трьох лідерів громадських протестів: Джошуа Вонга, Агнес Чоу й Енді Чана.
  • Центральний уряд Китаю заборонив адміністрації Гонконгу йти на поступки громадському протестному руху.
  • Активісти в Гонконзі влаштували спільний перегляд фільму про Революцію Гідності на великому екрані.
  • У Гонконзі рух поїздів до міжнародного аеропорту і виставкового центру AsiaWorld-Expo зупинили через протести активістів. Протестувальники намалювали на стінах аеропорту графіті та розгромили термінали для безконтактної оплати проїзду.
  • Голова адміністрації Гонконгу Керрі Лем заявила на закритій зустрічі, що має суттєві обмеження у вирішенні політичної кризи і, якби мала вибір, то пішла б із посади.