ЄС зупинив імпорт українських фруктів та овочів. Виробники оцінюють збитки у мільйони доларів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Країни Європейського Cоюзу відмовилися від імпорту українських фруктів та овочів через нову директиву ЄС, повідомляє пресслужба Української плодоовочевої асоціації.

Директиву прийняли 21 березня. Вона передбачає посилення захисту ЄС від шкідливих карантинних організмів і стосується поставок яблук, груш, томатів, баклажанів, перцю і деяких інших видів продукції.

«Підтвердження про те, що українські яблука і томати з 1 вересня не надходитимуть до ЄС, надійшло нам відразу від декількох експортерів і виробників», — повідомила директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва.

В асоціації підкреслюють, що Україна є країною, вільною від вказаних організмів, тому Держпродспоживслужба вже офіційно запропонувала Європейській комісії розблокувати імпорт цих товарів. Проте наразі офіційної відповіді від Єврокомісії немає.

Українські виробники самостійно займаються вирішенням цієї проблеми. Експортери тепличних томатів і перцю зараз за власні кошти намагаються оформити ввезення продукції в зони або регіони, визнані ЄС вільними від вказаних шкідників.

Економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак заявив, що якщо поставки не будуть розблоковані, то гіпотетичні втрати українських виробників яблук у новому сезоні становитимуть близько $ 4—5 млн, або близько 15% усієї експортної виручки.