Україна долучиться до відзначення Міжнародного дня безпеки пацієнтів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Україна долучиться до відзначення Міжнародного дня безпеки пацієнтів

Pixabay

Україна 17 вересня відзначатиме Міжнародний день безпеки пацієнтів. Відповідний указ видав президент Володимир Зеленський.

Указ президента відповідає рішенню 72-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, яка ухвалила відзначення Міжнародного дня безпеки пацієнтів 24 травня 2019 року.

Міжнародний день безпеки пацієнтів — це кампанія Всесвітньої організації охорони здоров’я за покращення безпеки пацієнтів у медичних закладах. Щороку цього дня порушуватимуть нову тему щодо умов лікування та шкоди, якої завдають хворим.

Тема, заявлена на 2019 рік, — «культура безпеки на всіх рівнях». Цього року дата відзначається вперше — 17 вересня ВООЗ розпочне глобальну кампанію з підвищення обізнаності щодо безпеки пацієнтів.

«Щороку трапляються 134 млн несприятливих подій через проблеми безпеки в лікарнях країн з низьким і середнім рівнем доходу, що призводить до 2,6 млн смертей. 15% лікарняних витрат можна віднести до лікування через помилки у безпеці пацієнтів у країнах ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку); 4 з 10 пацієнтів зазнають шкоди в первинних і амбулаторних умовах, до 80% якої можна уникнути», — описує ВООЗ основні проблеми, які покликана вирішити кампанія.