«Проєкт Veritas»: ексрадник Обами розповів у суді про роботу на Януковича щодо вироку Тимошенко

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Проєкт Veritas»: ексрадник Обами розповів у суді про роботу на Януковича щодо вироку Тимошенко

The White House / Flickr

Під час судового процесу у США над колишнім радником президента США Барака Обами Грегом Крейгом стали відомі деталі його роботи на уряд Віктора Януковича у 2012 році, йдеться у матеріалі «Голосу Америки».

Крейг, будучи партнером у юридичній фірмі Skadden, працював разом із Полом Манафортом для Януковича. На замовлення українського Міністерства юстиції Крейг разом із колегами підготував юридичний звіт про судовий процес над Юлією Тимошенко і передав його для публікації в The New York Times. Звіт містив детальний аналіз справи експрем’єрки на відповідність західним стандартам правосуддя. Але, на думку прокурорів, справжньою метою проекту було показати, що вирок Тимошенко не мав ознак політичного переслідування. Як зазначає видання, звіт мав стати частиною проєкту Veritas з відбілювання репутації тодішньої української влади у світі.

Звіт про процес над Тимошенко містився на 186 сторінках, а робота над ним тривала із березня по вересень 2012 року. Щомісяця представники фірми відвідували Україну, щоразу навідувалися до Генеральної прокуратури і фактично звітували перед генпрокурором Віктором Пшонкою та його заступником Ренатом Кузьміним про результати роботи.

Для повноти звіту представники Skadden поспілкувалися з премʼєр-міністром Миколою Азаровим, суддею Печерського райсуду Києва Родіоном Кірєєвим, ексголовою «Нафтогазу» Олегом Дубиною, омбудсменом Валерією Лутковською. Крім того, декілька разів вони бачились з експрезидентом Віктором Ющенком та експремʼєром Юрієм Єхануровим.

Юристи також відвідували колонію в Харкові, щоб особисто поспілкуватись з Юлією Тимошенко та її тодішнім адвокатом Сергієм Власенком. При цьому, за словами Крейга, зустріч була під загрозою через підозри Власенка щодо джерел фінансування фірми. Утім, Skadden вдалося домовитися про зустріч із експремʼєркою за допомогою її лобістів у США.

Під час судового процесу Крейг заявив, що вважає свій звіт незаангажованим, проте його листування з Манафортом свідчить, що тодішня влада в Україні була неабияк задоволена звітом Крейга і враженням, яке робота справляла на західних партнерів України.