Нацбанк утретє за рік знизив облікову ставку. Допомогло зміцнення гривні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національний банк знизив облікову ставку з 17% до 16,5%, повідомляє пресслужба регулятора.

У Нацбанку зазначили, що інфляція в липні була вищою за прогноз. У серпні інфляція знизилася, проте все ще залишається вищою за прогноз, вважає регулятор.

У той же час базова інфляція (7,4% в річному вимірі в липні) відповідала прогнозу НБУ. Жорстка монетарна політика дозволила стримувати тиск на ціни, зокрема за допомогою обмінного курсу. Нацбанк, як і раніше, впевнений, що інфляцію вдасться сповільнити до 5% до кінця наступного року.

Також у НБУ впевнені, що зміцнення обмінного курсу сприятиме уповільненню інфляції в найближчі місяці. «Зміцнення гривні було обумовлено фундаментальними ринковими факторами, як-от сприятлива цінова конʼюнктура на світових товарних ринках, високий врожай зернових, подальше зростання експорту ІТ-послуг, зростання довіри інвесторів до української економіки та спрощення їхнього доступу до ринку внутрішніх державних цінних паперів», — пояснили в НБУ.

Що таке облікова ставка?

Це процентна ставка, за якою НБУ надає кредити комерційним банкам. Чим вищою є облікова ставка Нацбанку, тим вищі ставки за кредитами та більша прибутковість депозитів у комерційних банках. Це основний інструмент, яким користується НБУ, щоб регулювати інфляцію.