Зеленський пояснив, чому ветував закон про хімічну кастрацію

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Президент Володимир Зеленський не підписав закон, який передбачає примусову хімічну кастрацію за сексуальні злочини проти неповнолітніх, і пояснив це тим, що цей закон суперечить кільком іншим законам України та Конституції. Про це йдеться на сайті Верховної Ради в додатку «пропозиції президента».

Згідно з обґрунтуванням, передбачене законом введення антиандрогенних лікарських препаратів усім засудженим, які скоїли сексуальний злочин проти неповнолітньої дитини, незалежно від наявності протипоказань, може призвести до погіршення стану здоров’я чи навіть передчасної смерті засудженого.

«Відтак матиме місце порушення невідʼємного права на життя, закріпленого Конституцією України (частина перша статті 27)», — йдеться в документі.

Іншу норму закону про створення публічного реєстру педофілів можуть розцінити як втручання у приватне життя особи, яка відбула покарання.

«Законом «Про захист персональних даних» забороняється обробка персональних даних, зокрема про засудження до кримінального покарання, а також даних, що стосуються здоров’я, статевого життя, біометричних або генетичних даних особи», — зазначає президент.