KharkivPride: погоджувальна комісія підтримала звернення мерії до суду щодо заборони Ходи рівності та ще 8 акцій у центрі міста

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
KharkivPride: погоджувальна комісія підтримала звернення мерії до суду щодо заборони Ходи рівності та ще 8 акцій у центрі міста

Сергій Бортник / «Бабель»

Харківська міська рада звернеться до суду з позовом про заборону KharkivPride і восьми інших мирних зібрань, що заплановані на 15 вересня, через побоювання про можливі конфлікти. Про це theБабелю повідомила PR-партнерка заходу із захисту прав ЛГБТ-людей Іванна Скиба-Якубова.

Звернення до суду щодо заборони акцій у центрі міста обговорювалося на засіданні погоджувальної комісії міськради Харкова. На ньому були присутні представники поліції, ДСНС, організатори KharkivPride з ГО «Сфера», а також представники п’яти праворадикальних об’єднань, зокрема «Традиція і порядок», «Правий сектор». Загалом до міської ради надійшли 9 заявок від представників громадських організацій з ініціативами про проведення масових акцій на вул. Сумській та площі Свободи в неділю 15 вересня.

«Вони подали свої заявки на один і той самий час — на проведення якихось мирних зібрань. Оскільки ніхто з учасників не погодився скасувати свою акцію, погоджувальна рада ухвалила рішення передати позови до суду», — розповіла theБабелю Скиба-Якубова.

За її словами, організатори KharkivPride були готові відкорегувати маршрут своєї ходи, щоб не перетинатися з іншими масовими акціями та запобігти конфліктам.

Представник поліції превенції Сергій Бірбасов запропонував відкорегувати маршрут, щоб акція KharkivPride не проходила повз парк Шевченка, бо «велика кількість поліції може налякати дітей». При цьому правоохоронець підкреслив, що поліція не проти проведення KharkivPride: «Україна обрала стійкий вектор на європейські цінності, тож у Харкові можуть проходити будь-які заходи».

Попри заяву поліції та готовність організаторів ЛГБТ-акції змінити маршрут заходу, комісія ухвалила рішення позиватися до суду.

«На нашу думку, підстав для заборони немає. З 2014 року не було жодної судової заборони на мирні зібрання, немає жодних законних підстав вважати, що наш захід може викликати небезпеку, з якою не впорається поліція. У нас немає епідемії, яка могла б поширюватися таким чином, у нас є поліція, яка готова забезпечити захист, у нас є чудові приклади проведення прайдів у низці міст України», — зазначила активістка.

  • Україна на законодавчому рівні майже не захищає права ЛГБТ-спільноти у приватній сфері, але при цьому й не дискримінує в публічному житті. Про це йдеться у висновках міжнародної платформи Equaldex. Загальна ситуація з правами ЛГБТ-людей в Україні гірша, ніж у країнах Європейського союзу, проте краща, ніж на Ближньому Сході.
  • У Німеччині опублікували статистику одностатевих шлюбів за підсумками року. Згідно з ухваленим Бундестагом законом про «шлюб для всіх», пари могли подавати заяви на реєстрацію з 1 жовтня 2017 року. Як повідомляє Zeit Online із посиланням на дані Федерального статистичного управління у Вісбадені, майже 33 тис. пар одружилися до кінця 2018 року.
  • Науковці дійшли висновку, що не існує окремого гена, який визначає сексуальний потяг до представників своєї статі, проте приблизно на 25% така схильність обумовлена генетичними факторами.
  • Мер Харкова Геннадій Кернес вирішив звернутися до суду щоб заборонити правозахисну ходу KharkivPride.