Дослідження: Вегетаріанці мають менше проблем із серцем, але більше ризиків інсульту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Вегетаріанці мають нижчі показники ішемічної хвороби серця, ніж ті, хто вживає м’ясо, але при цьому мають більш високі ризики інсульту — такого висновку дійшли британські дослідники громадського харчування і ринку продуктів. Результати їхньої праці опубліковані в British medical journal.

Вегетаріанські та веганські дієти набирають популярності через певні переваги для здоров’я й турботу про довкілля та становище тварин, проте результати спільної роботи британської Інспекції дієти та харчування та маркетингової компанії Ipsos MORI свідчать про наявність ризиків для здоров’я людей, які не вживають м’ясо.

Проаналізувавши дані 1,7 млн британських вегетаріанців, веганів і пескетаріанців — їхні дієти, історії хвороб, шкідливі звички та фізичну активність — дослідники підрахували 2,8 тис. випадків ішемічної хвороби серця та 1 тис. випадків інсульту, серед яких 300 — геморагічні.

Таким чином встановили, що пескетаріанці мають на 13% нижчу небезпеку ішемічної хвороби серця, а вегани та вегетаріанці — на 22% нижчу, але при цьому мають на 20% вищі показники загального інсульту.

Дослідники припустили, що це може бути пов’язане з низьким рівнем вітаміну В12, але вважають, що для вивчення цього звʼязку потрібно провести більше досліджень.