Интерфакс: Завтра Росія і Україна можуть провести обмін у форматі «35 на 35»

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

У суботу, 7 вересня, Україна та Росія можуть провести обмін вʼязнями у форматі «35 на 35». Про це повідомляє російське агентство Интерфакс із посиланням на власне джерело.

За інформацією джерела, у списку на обмін із російської сторони — 24 українські військовополонені моряки та ще 11 вʼязнів. Серед них є і український режисер з Криму Олег Сенцов. Під питанням лишається доля українців Станіслава Клиха та Миколи Карпюка, яких Росія засудила за участь у бойових діях у Чечні.

З української сторони в список нібито включили головного редактора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, фігуранта справи MH17 Володимира Цемаха, колишніх військовослужбовців Збройних сил України Максима Одинцова й Олександра Баранова.

При цьому джерело повідомило, що переговори щодо обміну досі тривають і продовжаться аж до початку передачі вʼязнів. Крім цього, будь-якої миті формат обміну може змінитися.

  • 5 вересня Київський апеляційний суд ухвалив рішення про звільнення з-під варти фігуранта у справі збитого MH17 Володимира Цемаха під особисте зобовʼязання. Його можуть видати Росії в обмін на українського режисера і політвʼязня Олега Сенцова.
  • Депутати Європейського парламенту звернулися з листом до президента Володимира Зеленського. У ньому вони просять не видавати Росії бойовика Володимира Цемаха в рамках обміну вʼязнями, оскільки він є ключовим підозрюваним у справі про збиття MH17.
  • 5 вересня президент Росії Володимир Путін заявив, що переговори з українською стороною щодо обміну близькі до завершення.