«Пласт» відмовився від державного фінансування і розпочав збір коштів на розвиток організації

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У Національній скаутській організації «Пласт» подякували ініціаторам, які запропонували законодавчо закріпити фінансування їхнього руху з державного бюджету, проте через спричинену цим дискусію все-таки попросили прибрати пункт про держфінансування з закону. Відповідну заяву опубліковано на сайті організації.

«В умовах дискусії, що склалася, ми закликаємо Парламент прийняти правки до закону, вилучивши з нього норми про пряме державне фінансування. Разом з тим, ми продовжимо використовувати наявні механізми фінансування для громадських організацій, як-от публічні прозорі конкурси. Також готові долучатися до розробки нових ефективних моделей фінансування інституційного розвитку громадських організацій», — йдеться в заяві.

Окрім того, у скаутському русі підкреслили, що вони були, є і залишаться неполітичною громадською організацією, і закликали політсили не використовувати їхнього імені у своїх політичних інтересах, а також оголосили про початок масштабної кампанії зі збору коштів на розвиток «Пласту».

«Відсутність прямої державної фінансової підтримки не зупинить реалізації наших планів та стратегічних цілей. Саме тому ми розпочинаємо масштабну фандрейзингову кампанію зі збору коштів на інституційний розвиток нашої організації. Залучені кошти допоможуть підготувати нових волонтерів-виховників та створити нові осередки «Пласту», — зазначено в заяві організації.

4 вересня Зеленський ветував закон про державну підтримку національної скаутської організації «Пласт». Він пояснив, що підхід закону не відповідає Конституції, оскільки визначення «Пласту» як єдиної в Україні національної скаутської організації створює переваги для функціонування і надання державної підтримки.

Про що йдеться в проєкті закону?

Основними завданнями державного визнання і підтримки «Пласту» є:

  • інституційна підтримка розвитку стратегічних напрямків пластового руху та забезпечення логістичної, інформаційної та фінансової підтримки програм, ініціатив та проєктів;
  • сприяння громадянській освіті та національно-патріотичному вихованню молоді;
  • розвиток почуття гордості за Україну через самовиховання молоді, повагу до військової служби та готовності захищати незалежність і територіальну цілісність України;
  • сприяння неформальній та інформальній освіті дітей та молоді, інтеграції молоді у європейський та світовий демократичні простори;
  • підвищення рівня свідомого ставлення молоді до активного та здорового способу життя;
  • створення і розвиток пластової інфраструктури, розширення та ефективне використання мережі молодіжних пластових центрів.

Більш детально ознайомитися з законом «Про державне визнання і підтримку «Пласту» — Національної скаутської організації України» можна тут.