Німеччина та Канада відмовилися від популярного гербіциду Roundup. Підозрюють, що він не тільки вбиває комах, але й провокує рак

Дата:
Німеччина та Канада відмовилися від популярного гербіциду Roundup. Підозрюють, що він не тільки вбиває комах, але й провокує рак

Mike Mozart / Flickr

Німеччина до 2023 року повністю відмовиться від застосування гліфосату Roundup, який активно використовується для боротьби з бурʼянами. Про це заявила міністр навколишнього середовища та ядерної безпеки Німеччини Свенья Шульце, пише The Guardian.

За її словами, в уряді розроблено план поетапної відмови від використання гліфосату через шкоду для екосистеми. «Те, що шкодить комахам, шкодить і людям», — заявила Шульце.

Перший етап заборони гербіциду Roundup в Німеччині означатиме, що хімікат більше не використовуватиметься для боротьби з бурʼянами в міських парках і приватних садах. Обприскування гербіцидами й інсектицидами також буде обмежено або заборонено на луках, фруктових полях і вздовж берегів річок.

При цьому виробник Roundup компанія Bayer стверджує, що хімічна речовина безпечна і є «важливим інструментом для забезпечення стійкості та продуктивності сільського господарства».

Напередодні рішення відмовитися від гербіциду ухвалила міська адміністрація Монреаля (Канада). «Наша адміністрація вживає нових і рішучих екологічних заходів для захисту здоровʼя наших мешканців», — написала в Twitter мер міста Валері Планте.

Раніше від Roundup вже відмовилися Австрія, Чехія, Італія і Нідерланди. Франція також заявила, що вона планує поетапно заборонити гербіцид до 2023 року. В Україні його використання поки не заборонено.

  • У Каліфорнії (США) подружня пара відсудила у Monsanto, дочірньої фірми Bayer, понад $2 млрд. Вони стверджують, що захворіли раком, тому що десятиліттями користувалися засобом для знищення бурʼянів Roundup її виробництва.