Британські дослідники спростували міф про те, що Google чи Facebook прослуховують телефони заради влучної реклами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Британські дослідники спростували міф про те, що Google чи Facebook прослуховують телефони заради влучної реклами

Taylor Grote / Unsplash

Британські експерти з кібербезпеки компанії Wandera спростували популярний міф про таємне прослуховування мобільних телефонів корпораціями на кшталт Google чи Facebook, яке нібито відбувається для покращення рекламних налаштувань. Дослідники провели експеримент із чотирма смартфонами й не виявили жодних фактів, які б указували на прослуховування, передає BBC.

Одну пару Samsung (Android) і iPhone (iOS) з відкритими додатками Facebook, Instagram, Chrome, SnapChat, YouTube та Amazon, у яких активували усі дозволи доступу, помістили в аудіокімнату, де протягом 30 хвилин транслювали рекламу їжі для домашніх улюбленців. Другу пару смартфонів з такими ж додатками помістили у звукоізольовану кімнату.

Після цього дослідники заходили з цих смартфонів на різні веб-сторінки, на яких шукали наявність реклами про їжу для котів та собак. Також вони проаналізували витрати акумулятора та передачу даних під час тесту в кімнатах. Експеримент повторювали протягом наступних трьох днів.

Дослідники не знайшли відповідної реклами їжі для домашніх улюбленців на телефонах, що були в аудіокімнаті. Також не побачили жодного сплеску передачі даних чи використання батареї. До того ж результати були схожими на результати телефонів у звукоізольованій кімнаті. Активність додатків була однаково невисокою.

При цьому активність додатків Android була вищою у звукоізольованих кімнатах, а активність додатків на iOS — навпаки, в аудіокімнатах. Наразі спеціалісти з Wandera не знають, з чим це пов’язано, і вважають за необхідне продовжити досліди. Співзасновник і генеральний директор компанії Ельдар Тюві впевнений, що загальний результат дослідження демонструє відсутність жодних секретних передач даних на смартфонах.

«Я підписуюсь своїм ім’ям під цим дослідженням і підтверджую, що ми не знайшли жодних доказів, що все це [прослуховування] відбувалось на смартфонах, які ми тестували. Воно може відбуватися у спосіб, про який ми ще не знаємо — але я б сказав, що це зовсім малоймовірно», — сказав Тюві.