Як звільнених українців вітали на рідній землі. Найемоційніші моменти зустрічі колишніх бранців Кремля у Києві

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
Як звільнених українців вітали на рідній землі. Найемоційніші моменти зустрічі колишніх бранців Кремля у Києві

Пресслужба президента України

У суботу, 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, а також моряки, захоплені в Керченській протоці.

У відповідь Україна передала Росії Кирила Вишинського, Володимира Цемаха, Максима Одинцова, Олександра Баранова та інших увʼязнених. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський. Ми зібрали найбільш емоційні моменти зустрічі колишніх бранців Кремля у Києві.

Пресслужба президента України

Виліт українців з Москви. Український журналіст Роман Цимбалюк опублікував відео злету українського борту з аеропорту «Внуково». Літак «Ан-148» зі словом «Україна» на борту здійнявся у небо.

Приземлення літака з українцями в «Борисполі». «Сама радісна мить, літак з нашими приземлився», — написала у Facebook речниця СБУ Олена Гітлянська.

Перші кроки на рідній землі. Першими з українського борту «Ан-148» зійшли українські моряки. Всіх зустрічав особисто президент Володимир Зеленський. Він зняв жовті браслети, які носив на запʼястях на згадку про військовополонених моряків.

Зворушлива промова звільненого режисера Олега Сенцова. Він, зокрема, подякував усім, хто допомагав йому вибратися з вʼязниці. «Ми з хлопцями дуже раді опинитися на рідній землі. Хочеться сказати велике спасибі всім тим людям, які всі ці роки допомагали нам і домагалися нашого звільнення і нарешті його домоглися. Спасибі вам велике, сподіваюся, що й інші полонені незабаром будуть звільнені», — заявив Сенцов.

  • 7 вересня президент Володимир Зеленський виступив в аеропорту «Бориспіль» після прильоту звільнених у Росії українців. Наступним кроком Зеленський назвав повернення української території й припинення війни.
  • 5 вересня Київський апеляційний суд ухвалив рішення про звільнення з-під варти фігуранта у справі збитого MH17 Володимира Цемаха під особисте зобовʼязання. Його можуть видати Росії в обмін на українського режисера і політвʼязня Олега Сенцова.
  • Депутати Європейського парламенту звернулися з листом до президента Володимира Зеленського. У ньому вони просять не видавати Росії бойовика Володимира Цемаха в рамках обміну вʼязнями, оскільки він є ключовим підозрюваним у справі про збиття MH17.