Прокуратура АРК оголосила підозру заступниці голови російського «виборчкому» у Криму

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Прокуратура АРК оголосила підозру заступниці голови російського «виборчкому» у Криму

Прокуратура Автономної Республіки Крим оголосила підозру заступниці голови російського «виборчкому» на окупованому півострові, яка причетна до проведення незаконного «референдуму» 2014 року та «виборів» 8 вересня. Про це повідомляє пресслужба відомства.

За даними «Крим.Реалії», йдеться про громадянку України Айше Гафарову. Вона зазначена на сайті «виборчкому» як номер сім у списку членів, які мають право вирішального голосу. Її кандидатуру в травні 2019 року висунула ГО «Крымский центр социального и культурного развития «Инициатива».

Як зазначено в повідомленні прокуратури АРК, підозрювана долучилася до «виборчкому» ще у березні 2014 року. Тоді вона брала участь у підготовці та проведенні незаконного «референдуму». Зараз Гафаровій повідомили про підозру у вчиненні державної зради, посяганні на територіальну цілісність і дій, спрямованих на захоплення державної влади. Як повідомив прокурор АРК Гюндуз Мамедов, найближчим часом обвинувальний акт скерують до суду.

Прокуратура АРК також оголосила підозру голові кримського «виборчкому» Михайлу Малишеву. 4 вересня його оголосили в розшук.

  • 3 листопада 2018 року в Києві затримали ексголову Апеляційного суду Криму Валерія Чорнобука, який у 2014 році перейшов на сторону окупантів, а потім повернувся до України й отримав посаду голови Апеляційного суду Дніпропетровської області. Раніше його намагалися затримати у Дніпрі, але він утік від правоохоронців і переховувався в Україні. Його заарештували на 2 місяці. Потім Верховний суд відновив його на посаді, з якої звільнила Верховна Рада у 2016 році. Прокуратура АРК порушила справу проти суддів, які визнали рішення Ради незаконним.
  • Прокуратура АРК оголосила підозру громадянину Сербії, який брав участь у «самообороні Севастополя».
  • Колишній заступник голови Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов фігурує у справі про держзраду. Йдеться про сприяння окупації Криму.