«Перший пуск ракети-носія «Зеніт-3SL». НБУ вводить в обіг памʼятну монету номіналом 5 гривень

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

З 19 вересня 2019 року Національний банк України вводить в обіг памʼятну монету номіналом у 5 гривень «Перший пуск ракети-носія «Зеніт-3SL». Про це повідомляє у Facebook Південне конструкторське бюро.

«Монета присвячена важливому етапу в історії розвитку вітчизняного та міжнародного ракетобудування — першому пуску ракети-носія «Зеніт-3SL» (розробка КБ «Південне») з плавучої платформи «Одіссей», який відбувся 28 березня 1999 року й успішно продемонстрував пускові можливості ракетно-космічного комплексу «Морський старт», — ідеться в повідомленні.

Монета вироблена з нейзильберу — сплаву міді з 5—35% нікелю і 13—45% цинку. Тираж — 40 тис.

На аверсі монети розміщено: угорі — малий державний герб України, під яким напис Україна; у центрі — стилізовану композицію, що символізує запуск ракети-носія «Зеніт-3SL»; унизу написи: номінал 5 гривень та рік карбування монети 2019; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу праворуч). На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено стилізоване зображення плавучої платформи, ліворуч від якої корабель; по колу написи: Програма «Морський старт» (угорі) та Перший пуск ракети-носія «Зеніт-3SL» (унизу).

  • Національний банк від 25 жовтня 2019 року вводить в обіг банкноту нового найвищого номіналу — 1 000 гривень.
  • Національний банк випустить колекційні монети на честь надання Томосу про автокефалію Православної церкви України.