Комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Раді ухвалити закон про повернення витрат на кіновиробництво

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

9 вересня Комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів запропонував Верховній Раді ухвалити законопроєкт № 1058 «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним субʼєктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні» за основу і в цілому.

Ініціаторами законопроєкту виступили представники депутатської фракції «Слуга народу» Безгін Віталій, Ткаченко Олександр, Кравчук Євгенія, Сушко Павло, Шуляк Олена, Костюк Дмитро, Кубраков Олександр, Підласа Роксолана та Мулик Роман.

Автори, зокрема, пропонують збільшити суму повернення частини витрат із 16,6% (від загального обсягу витрат) до 25%. Також пропонуються зміни до визначення субʼєктів, які можуть отримати від держави кешрібейти — запропоновано компенсувати частину витрат лише іноземним виробникам кіно та за умови, що в команді фільму немає резидентів України. Ще одна нова вимога — отримувачі кешрібейтів, зареєстровані як платники податків, мають перебувати не на спрощеній системі оподаткування.

Член Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики від фракції «Європейська солідарність» Микола Княжицький називає це рішення антиукраїнським.

«Держава, на їхню думку, має підтримувати іноземних продюсерів, а не українських. Очевидно, це суперечить Конституції, логіці, міжнародній практиці та громадянським почуттям. Вдячний тим, хто не голосував за таке антиукраїнське рішення, і тим членам правлячої партії, хто голосував за цей абсурд, але у виступах висловлював сумніви у його обґрунтованості», — написав Княжицький.

  • Закон «Про державну підтримку кінематографії» було прийнято у 2017 році. Колишній президент Петро Порошенко наклав на нього вето та віддав на доопрацювання. Сам законопроєкт називали проривом для вітчизняної кіноіндустрії, бо він став плодом спільної праці представників кіноспільноти та в багатьох пунктах переймав досвід роботи іноземних кіноіндустрій. Станом на вересень 2019 року закон про держпідтримку кіно не працює. Для того, щоб він почав діяти, потрібно внести зміни до Бюджетного кодексу.